20/4 nr2.

sitter och läser på om b12. vitaminet jag inte får i mig.
på en hemsida var det så pedagogiskt gjort att man kunde lägga olika grönsaker och andra matgrejer på en tallrik och sedan se vilka slags b-vitaminer det innehöll. och inget av det jag åt innehöll b12. bara kött och mjölk och sånt. inte konstigt om jag har b12-brist i sånt fall.
men jag väntar fortfarande på provsvaren...


lite mer om b12.
För att vi ska kunna omvandla maten som vi äter till energi, så krävs det en speciell typ av ämnen som kallas enzymer. Enzymer är jätteviktiga ämnen i kroppen som möjliggör och påskyndar olika reaktioner. Det är här B-vitaminerna kommer in i bilden, eftersom B-vitaminer ofta ingår i enzymer. B12 är ett (av många flera) B-vitamin. Det är vattenlösligt och kallas också för Kobalamin, eftersom det innehåller grundämnet kobolt. 

B12 har många viktiga funktioner i kroppen. Det behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och de röda blodkropparnas och nervsystemets funktionB12-brist kan leda till blodbrist vilket kan ge upphov till trötthet, yrsel, försämrat minne, huvudvärk osv) och nervskador. De som har störst risk för att få brist på B12 är vegetarianer/veganer, äldre eftersom deras kroppar har svårare att ta upp B12) och alkoholister.

B12 finns i princip bara i animaliska livsmedel, vilket gör att vegetarianer och veganer kan drabbas av B12-brist. Exempel på B12-rika livsmedel är...






B12 finns även i liten mängd i exempelvis alger och syrade grönsaker som surkål. Mängden B12 i dessa livsmedel är dock väldigt liten och det är oklart om upptaget av vitaminet från dessa livsmedel är lika bra som från de animaliska livsmedlena.

Jag tror att det är ganska vanligt att man förknippar vitaminer med frukt och grönsaker, och därför kan det vara extra viktigt att tänka på att B12 faktiskt bara finns i just livsmedel från djurriket.

Man bör få i sig ca 2 mikrogram B12 varje dag. Denna siffra säger ju inte speciellt mycket om man inte har något att jämföra med, så jag har gjort lite näringsberäkningar...

♦ 1 dl mjölk, 1 kokt ägg och 1 msk leverpastej innehåller 2,2 mikrogram B12
♦ 2 dl filmjölk, 3 skivor ost och 1 stekt ägg innehåller 1,9 mikrogram B12
♦ 60 gram kokt kycklingkött innehåller 0,3 mikrogram B12
♦ 60 gram kokt lax innehåller 4,9 mikrogram B12




jag kan ju inte vara den enda veganvegeterianen som inte får i mig vitaminet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0