detox.

är nu inne på dag 11, och det känns himla bra. ibland får jag lite ont i huvudet och ibland är jag lite trött, men absolut inget som är mer annorlunda än vanligt. jag känner mig inte heller piggare, som det påstås att man ska kunna känna av. men det kanske kommer. den största skillnaden jag har märkt är att jag har otroligt mycket bättre koncentration! på föreläsningarna hänger jag med. jag kan göra sammanhängande anteckningar, inte bara massa småmeningar som jag snappar upp lite var stans. det har varit otroligt lätt, till skillnad från annars, att sammanfatta allt vi gått igenom och plugga till tentan. julia har kunnat titta på tv, diskat, lagat mat osv utan att jag störts så mycket av det. kanske har det inte med detoxen att göra, men man har ju läst förut om hur olika koster kan hjälpa vid koncentrationssvårigheter. och något har ju gjort att den blivit bättre och jag har inte ändrat på något förutom kosten.
 
här kommer några tips på goda detoxrecept!
 
en väldigt enkel och god morgonsmak: kokat vatten med citron.
 
två mellanmålssmoothies som är lite mer annorlunda än med bärer och jucier:
 
tropico
2dl havre- /sojamjölk
1/2 banan
1 msk honung
1 dl naturella cashewnötter
1 msk kokosflingor
 
piggelin
2 dl äppeljuice
2dl färsk spenat
ca 50g melon, galia eller honung
jucie från 1/2 lime
1 tsk ingefära.
 
man kan göra en egen jättegod müsli
ca. 20 portioner
  • 1 dl honung
  • 4 msk rapsolja
  • 2 1/2 dl vatten
  • 5 dl havregryn
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl krossade linfrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • 1dl hackade katrinplommon
  • 1 dl goyibär
  • 1 dl russin

Blanda alla torra ingredienser utom den torkade frukten i en bunke. Blanda sedan honung, olja och vatten och häll det över grynen och nötterna. Rör om. Strö ut blandningen på en plåt klädd med bakpapper och rosta i 200°C ca 30 minuter. Rör om då och då. ta ut plåten och låt müslin svalna innan du blandar den i den torkade frukten. Förvara mörkt i en lufttät förpackning.

 

Det finns även ett jättegott detoxbröd! hur nyttigt som helst.

  • 1 msk fiberhusk (pulveriserat psyliumfröskal)
  • 1 dl vatten
  • 1 1/2 dl krossade linfrön
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 1/2 dl kokosflingor
  • 200 g mandlar, grovt hackade
  • 4 ägg
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk mald kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk havssalt

Sätt ugnen på 160 °C. Blanda ner fiberhusken i vatten och låt svälla i 5 minuter. Blanda linfrön, solroskärnor, kokos och mandlar med en mixerstav så de finfördelas. Blanda sedan samman alla ingredienser till en deg som knådas lätt och formas till ett runt bröd på en bakplåt. Lät det bli ca 3-4 cm högt så att det blir genomgräddat. Låt stå i ugnen i 60 minuter eller längre, beroende på hur sprött du vill ha brödet. Skär i skivor och njut brödet varmt med smör på.

 

annars kan man ju göra ganska mycket roligt av alla möjliga olika sorters grönsaker till lunch och middag. här är några förslag:

svampstroganoff:
4 portioner

  • 1 rödlök, skalad och skivad
  • 2 tsk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
  • 125 g shiitakesvamp, ansad
  • 4 stora portabellosvampar, ansade och i tjocka skivor
  • 125 g skogschampinjoner, några skivade, några hela
  • 1 1/2 dl sojamjölk
  • 3 msk hackad färsk bladpersilja

Lägg löken i en medelstor kastrull tillsammans med olivoljan och 1 msk vatten och bryn försiktigt i 2-3 minuter. Tillsätt vitlöken och svampen och fräs i ytterligare 3-4 minuter. Tillsätt sojamjölken och tillaga över medelvärme i ytterligare 5 minuter. Strö över persiljan och servera med råris.

 
Grönsakssoppa med saffran

2 potatisar
1/2 liten sötpotatis
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 paket saffran
1 msk olivolja
1/2 grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten
2 tomater
En knippe färsk timjan
10 svarta oliver

1. Skala och skär potatis och sötpotatis i 1 cm tjocka bitar. Skär fänkål i mindre bitar. Hacka vitlök och lök fint.
2. Bryn grönsakerna, tillsätt saffran. Smula ner buljongen och häll på vattnet. Koka i cirka 15 minuter.
3. Lägg i hackade tomater, timjan och oliver precis innan servering.

 

Kikärtor med avokadosallad
1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
Lite svartpeppar
1 burk kikärtor
2 avokado
2 tomater
1 msk olivolja
Svartpeppar och salt

Så gör du:
1. Mixa basilika, pinjenötter och vitlök. Kör i 30 sek och häll i olivoljan sakta under tiden. Peppra.
2. Skölj kikärterna och lägg upp i en skål. Blanda ner pinjenötspeston och ställ åt sidan.
3. Skär avokado och tomater och lägg i en skål. Häll på olja, peppra och salta. Lägg upp grönsakerna och toppa med kikärterna.

 

halloumi med grönsaksröra

hallounmiost, 2 tomater, en paprika, lök och vitlök, fryst spenat och sojamjölk.

stek löken i olivolja, stek sedan paprikan och tomaterna. stek halloumin i en annan stekpanna. värm spenaten i en kastrull, blanda sedan i lite sojamjölk. häll sedan över spenatblandningen till stekpannan med tomat och paprika och låt det stå en stund.

lite tips till er som vill prova några. hejsvej!


Kommentarer
Postat av: saratrorhonvet

gott!

2012-10-01 @ 08:47:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0