detox.
- 1 dl honung
- 4 msk rapsolja
- 2 1/2 dl vatten
- 5 dl havregryn
- 1 dl havrekli
- 1 dl krossade linfrön
- 2 dl solrosfrön
- 1 dl valnötter
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl hackade torkade aprikoser
- 1dl hackade katrinplommon
- 1 dl goyibär
- 1 dl russin
Blanda alla torra ingredienser utom den torkade frukten i en bunke. Blanda sedan honung, olja och vatten och häll det över grynen och nötterna. Rör om. Strö ut blandningen på en plåt klädd med bakpapper och rosta i 200°C ca 30 minuter. Rör om då och då. ta ut plåten och låt müslin svalna innan du blandar den i den torkade frukten. Förvara mörkt i en lufttät förpackning.
Det finns även ett jättegott detoxbröd! hur nyttigt som helst.
- 1 msk fiberhusk (pulveriserat psyliumfröskal)
- 1 dl vatten
- 1 1/2 dl krossade linfrön
- 2 dl solroskärnor
- 2 1/2 dl kokosflingor
- 200 g mandlar, grovt hackade
- 4 ägg
- 4 msk olivolja
- 1 msk mald kardemumma
- 1 tsk kanel
- 1 tsk havssalt
Sätt ugnen på 160 °C. Blanda ner fiberhusken i vatten och låt svälla i 5 minuter. Blanda linfrön, solroskärnor, kokos och mandlar med en mixerstav så de finfördelas. Blanda sedan samman alla ingredienser till en deg som knådas lätt och formas till ett runt bröd på en bakplåt. Lät det bli ca 3-4 cm högt så att det blir genomgräddat. Låt stå i ugnen i 60 minuter eller längre, beroende på hur sprött du vill ha brödet. Skär i skivor och njut brödet varmt med smör på.
annars kan man ju göra ganska mycket roligt av alla möjliga olika sorters grönsaker till lunch och middag. här är några förslag:
svampstroganoff:
4 portioner
- 1 rödlök, skalad och skivad
- 2 tsk olivolja
- 1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
- 125 g shiitakesvamp, ansad
- 4 stora portabellosvampar, ansade och i tjocka skivor
- 125 g skogschampinjoner, några skivade, några hela
- 1 1/2 dl sojamjölk
- 3 msk hackad färsk bladpersilja
Lägg löken i en medelstor kastrull tillsammans med olivoljan och 1 msk vatten och bryn försiktigt i 2-3 minuter. Tillsätt vitlöken och svampen och fräs i ytterligare 3-4 minuter. Tillsätt sojamjölken och tillaga över medelvärme i ytterligare 5 minuter. Strö över persiljan och servera med råris.
2 potatisar
1/2 liten sötpotatis
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 paket saffran
1 msk olivolja
1/2 grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten
2 tomater
En knippe färsk timjan
10 svarta oliver
1. Skala och skär potatis och sötpotatis i 1 cm tjocka bitar. Skär fänkål i mindre bitar. Hacka vitlök och lök fint.
2. Bryn grönsakerna, tillsätt saffran. Smula ner buljongen och häll på vattnet. Koka i cirka 15 minuter.
3. Lägg i hackade tomater, timjan och oliver precis innan servering.
Kikärtor med avokadosallad
1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
Lite svartpeppar
1 burk kikärtor
2 avokado
2 tomater
1 msk olivolja
Svartpeppar och salt
Så gör du:
1. Mixa basilika, pinjenötter och vitlök. Kör i 30 sek och häll i olivoljan sakta under tiden. Peppra.
2. Skölj kikärterna och lägg upp i en skål. Blanda ner pinjenötspeston och ställ åt sidan.
3. Skär avokado och tomater och lägg i en skål. Häll på olja, peppra och salta. Lägg upp grönsakerna och toppa med kikärterna.
halloumi med grönsaksröra
hallounmiost, 2 tomater, en paprika, lök och vitlök, fryst spenat och sojamjölk.
stek löken i olivolja, stek sedan paprikan och tomaterna. stek halloumin i en annan stekpanna. värm spenaten i en kastrull, blanda sedan i lite sojamjölk. häll sedan över spenatblandningen till stekpannan med tomat och paprika och låt det stå en stund.
lite tips till er som vill prova några. hejsvej!
gott!